Je paard eet zand? Dit moet je weten

Paard eet zand

“Help mijn paard eet zand!” Dat horen wij regelmatig. Het komt toch vaak voor dat een paard zand eet. Heeft je paard zand in de darmen? Dan kan dat schadelijk zijn voor je paard. In dit artikel leggen wij uit waarom je paard zand eet, hoe je dit voorkomt en hoe je kunt controleren of je paard zand in de darmen heeft. En nog belangrijker. Wat moet je doen als je paard zand gegeten heeft.

Waarom eet een paard zand?

Gek eigenlijk, dat je paard zand eet terwijl dat ongezond is. Toch heeft dat wel een oorzaak. Een paard eet zand vanwege verschillende redenen hebben zoals grazen op schrale weides, een mineralen tekort, verveling en zelfs door het gedrag van andere paarden simpelweg te kopiëren. Het zand wat de paarden binnen krijgen kan zich gaan ophopen in de darmen en daar voor problemen zorgen. Zo kan er een verstopping ontstaan met koliek als gevolg.

Tips om dit te voorkomen:

Zorg ervoor dat de paarden niet op een te schrale weide staan. Is dit wel het geval dan is het verstandig om hooi bij te voeren. Bied altijd ruwvoer aan van goede kwaliteit. Het is verstandig om dit niet op de grond bij te voeren, omdat het risico op zandopname dan wederom wordt verhoogd. Je kunt dit bijvoorbeeld aanbieden in een slowfeeder, een hooinet of hooibak.
Eet je paard zand door een (vermoeden van) mineralentekort? Dan is het verstandig om deze bij te voeren doormiddel van bijvoorbeeld een mineralenemmer. Het paard kan hiermee zelf reguleren hoeveel mineralen het nodig heeft.

Paard eet zand? Controleer of er te veel zand in de darmen zit

Is het je opgevallen dat je paard zand eet? Dan doe je er goed aan om te testen of je paard zand in zijn darmen heeft. Neem een doorzichtige handschoen of zak en doe hierin wat verse mest en vul voor de rest aan met water. Hang dit vervolgens op en laat dit minimaal een uur rusten. Kijk vervolgens of er op de bodem zand ligt. Is dit aanzienlijk? Dan is het verstandig om je paard een kuur zand vrij mix met psylliumzaad te geven.

Wat is psylliumzaad?

Psyllium ofwel vlozaad zijn de zaden van de Plantago Ovata (Weegbree). Deze zaden bevatten veel slijmstoffen en vezels en kunnen een grote hoeveelheid water opnemen. De darmen worden door het grote volume geprikkeld tot peristaltische beweging (het samentrekken en voortstuwen van de darminhoud). Hierdoor wordt de darminhoud zachter gemaakt zodat het gemakkelijker en langzamer kan passeren en daardoor ook het achterblijvende zand meeneemt. Het is belangrijk om psyllium te geven met een ruime hoeveelheid water omdat er anders water uit de ontlasting opgenomen wordt. Vermoed je zandkoliek, dan adviseren wij je om altijd contact op te nemen met een dierenarts.

De waardering van feestvoorpaarden.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 132 reviews.