Lijnzaadolie voor Paarden, hier is het goed voor

lijnzaadolie voor paarden

Wat is lijnzaadolie voor paarden?

Lijnzaadolie voor paarden is één van de meest gebruikte oliesoorten bij paarden. Dit komt omdat het een goede verhouding van omega vetzuren heeft en het de algehele gezondheid van je paard ondersteund. Lijnzaadolie wordt verkregen door lijnzaad te persen.

Waarom lijnzaadolie voor paarden geven?

In vers gras zit een ruime hoeveelheid Omega 3 vetzuren en een kleine hoeveelheid Omega 6 vetzuren. Omdat er voor paarden die in het wild leven genoeg gras beschikbaar is krijgen deze genoeg omega vetzuren binnen. Het gedomesticeerde paard (door de mens gehouden) heeft niet altijd vers gras tot zijn beschikking en heeft hierdoor dus sneller een tekort aan Omega 3 vetzuren. Dit tekort kun je aanvullen door lijnzaadolie bij te voeren omdat deze een goede verhouding van omega 3 en omega 6 vetzuren bevat. Daarnaast gaat de vacht van je paard er mooi van glanzen en heeft het een positief effect op het maag-darmslijmvlies.

Waarom zijn de Omega vetzuren nou zo belangrijk?

Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking terwijl Omega 6 vetzuren juist een ontstekingsbevorderende werking hebben. Heeft je paard een onjuiste verhouding aan Omega 3 en omega 6 vetzuren? Dan kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ontstaan. De juiste verhouding tussen deze vetzuren is dus erg belangrijk.

Hoe voer je lijnzaad?

Vaak krijgen wij vragen of lijnzaad giftig is voor paarden. Het antwoord is: Ja, als je de zaden gaat voeren dan moet je hierbij wel opletten. Bij de vertering van lijnzaad komt blauwzuur vrij. Dit zuur is giftig en belemmerd het zuurstoftranssport in het bloed. Dit kun je voorkomen door lijnzaad eerst te koken. Het blauwzuur komt hierdoor vrij en verdwijnt in de lucht.
Geef je lijnzaadolie voor paarden, dan hoef je niet bang te zijn voor vergiftiging. Het blauwzuur blijft tijdens de persing achter en zit dus niet meer in de olie.
Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben. Een klein scheutje (25 ml) over het voer is meestal genoeg.

Je shopt de lijnzaadolie hier

Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in de winkel. Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van feestvoorpaarden.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 132 reviews.